Robotika Tatabányán

Robotika Tatabányán

 

A Rotary Club Tatabánya szervezésében május 25-én az Edutus Főiskolán az robotoké volt a főszerep az „Automatizálás konferencia” kereteiben.

Schmidt Csaba, polgármester mellett egész nap az iparág legnagyobb képviselői készültek szakmai előadásaikkal, többet között a B&O Engineering egyik társtulajdonosa, ügyvezetője Borsos Balázs. A robotok története, ipari robotok fejlődése és jövője – többek között ezeket a témákat érintve tartotta meg előadását, közelebb hozva a hallgatókhoz a robotikát, azon belül is az autonóm robotokat

A robotok, főleg az ipari területeken, sosem látott lendülettel fejlődnek – és ennek még közel sincs vége! Az egyik nagy mérföldkő a kollaboratív robotok megjelenése volt, ami sok munkafolyamatot leegyszerűsített, és új ajtókat nyitott meg a már régen elképzelt, de meg nem valósult ötletetek kivitelezése felé.

A legjobban mutatja azt, hogy a robotikának még mindig van hová fejlődnie, hogy a sok előny mellett még mindig van bőven hiányosság. Jelenleg az ipari robotok még nem elég rugalmasak vagy intelligensek, helyhez kötöttek, sokszor baleset veszélyesek és speciális logisztikai kiszolgálást igényelnek.
A fenti problémák megoldásával megjelelnének a robotok következő generációja, az autonóm robotok. Milyen tulajdonságok jellemzik az autonóm robotokat? Tevékenységüket részben vagy teljes egészben önállóan irányítják, képesek reagálni az őket körülvevő környezet változásaira, környezetüket szenzorokkal, kamerákkal érzékelik és ezen információk alapján képesek mozgásukat módosítani.

Az előadásból megtudhatták a hallgatok, hogy a robotika jövője – ami még a sajnos távoli jövő – a mesterséges intelligencia. Amikor egy ember alkotta tárgy képes hozzá hasonlóan gondolkodni és mérlegelni, valamint képes a viselkedését célszerűen és megismételhető módon változtatni – ekkor beszélhetünk mestersége intelligenciáról.
Borsos Balázs felhívta a figyelmet az érem másik oldalára, a veszélyekre is. Stephen Hawking szerint az emberiség a fejlődésének legveszélyesebb pillanatában jár, ez a fejlődés vagy a legnagyobb dobása lesz, vagy súlyos következményekkel fog járni.