GYIK

Gyakran ismételt kérdések

A kollaboratív vagy autonóm robotok olyan újszerű és dinamikusan változó technológiát képviselnek, amelyekkel kapcsolatban természetes módon merülnek fel kérdések a jövőbeli felhasználókban. Fontos számunkra, hogy a robotikával kapcsolatos minden témában részletes tájékoztatást adjunk ügyfeleinknek, ezért az alábbiakban összeállítottuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.
Speciális problémára keresi a választ, vagy esetleg egyes termékeinkről kérne részletesebb információt? Vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal!

Ipar 4.0

Az Ipar 4.0 vagy más néven a negyedik ipari forradalom a 21. század ipari változásait körülölelő elnevezés. A fogalmat először Klaus Schwab, a davosi Világgazdasági Fórum alapítója vezette be, ám az elmúlt években egyre gyakrabban használják a robotika és a mesterséges intelligencia által dominált új korszak jellemzésére.

A negyedik ipari forradalom technológiai vívmányai, úgymint a mesterséges intelligencia által vezért automata vagy kollaboratív robotok nagymértékben képesek növelni a gyártás termelékenységét. Az Ipar 4.0 új technológiái nem csupán a gyors feladatvégzésben érnek el kiváló eredményeket, de az emberek számára veszélyesebb feladatokat is képesek költséghatékonyan ellátni, csökkentve a befektetett munkát és növelve az elérhető profitot.

Az Ipar 4.0 robotikai technológiáit a jelenleg is meglévő gyártási és infrastrukturális folyamatok hatékonyabbá tételére fejlesztik, így bármilyen jelenlegi gyártási vagy éppen logisztikai feladatokat képesek hatékonyabbá tenni. Az új technológiák alkalmazásához ugyanakkor hozzáértő dolgozók és fejlett elektronikai rendszer szükséges.

Az új technológiák megjelenésének legnagyobb kérdése, hogy azok milyen hatással lehetnek a munkaerőpiacra. Noha a termelékenység növelésével és az automatizáció elterjedésével a manuális munkák esetében várhatóan kevesebb emberi beavatkozásra lesz szükség, azonban általánosságban elmondható, hogy a robotokkal való együttműködés inkább az egyes munkaterületek átalakulását, mint megszűnését fogja eredményezni.

Robotcella

A robotcella vagy más néven robotizált cella egy, a gyártási területtő elhatárolt térrész, amelyben garantálható az adott robot által végzett munkafolyamatok hatékonysága és biztonsága. A robotcellák több, repetitív és adott esetben veszélyes feladat elvégzését képesek automatizálni és felgyorsítani.

A robotcellák szinte bármely automatizálható munkafolyamatot képesek felgyorsítani és hatékonyabbá tenni. Éppen ezért a technológia nagy segítségül szolgál az összeszerelés, a nehéz súlyok rakodása, a raktározási feladatok elvégzése, a hegesztés vagy éppen a festés és ragasztás területén, minimalizálva az emberi beavatkozás szükségességét.

A robotcellák nem csak gyorsabban, de precízebben is képesek ellátni a korábban emberek által végzett feladatokat, mindezt ráadásul balesetek kockázata nélkül. Fontos ugyanakkor, hogy a robotcellák könnyen újraprogramozhatók, így az adott feladat megváltozása esetén képesek alkalmazkodni az új elvárásokhoz.

A robotcellák kialakításakor elsődleges szempont a munkaterület kellő elhatárolása, és a dolgozók védelme. A robotcellákat fizikai határvonallal (fém felépítménnyel), illetve ezen felül lézeres védelemmel is el lehet látni, így minden esetben kizárva a munkaterületre lépő dolgozók sérülésének kockázatát.

Autonóm robot

Az autonóm robotok olyan új technológiás eszközök, amelyek emberi beavatkozás nélkül, automatikusan beprogramozott rendszer vagy mesterséges intelligencia által végzett vezérlés alapján is képesek ellátni feladataikat. Legyen szó anyagmozgatásról vagy logisztikáról, a jelenlétük egyre mindennaposabbá válik.

Az autonóm robotok képesek egy meghatározott területen belül szabadon navigálni, és egyszerűen ellátni a nehéz súlyok mozgatásával járó feladatokat. Az autonóm robotok gyorsak, nagy teherbírásúak, energiatakarékosak és kevés helyet igényelnek, ezért a feladatvégzés hatékonyságának növelése miatt a gyors megtérülés bármely flotta esetén garantált.

Universal Robot

A dán Universal Robots cég a kollaboratív robotgyártás piacának meghatározó szereplője. Az Universal Robots által készített cobotok világszerte igen keresett gépek, hiszen egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a munkát olyan területeken is, ahol azelőtt nem volt lehetséges kétkezi munkát alkalmazni.

A Universal Robots gépei megbízhatók, pontosak és könnyen kezelhetők. A gépek telepítése és beprogramozása egyszerű, így akár előképzettség nélkül is könnyen üzembe helyezhetők. A Unversal Robots eszközei mindemellett valóban univerzálisak, hiszen a korábbi technológiákkal szemben könnyen igazíthatók az új piaci és gyártási igényekhez, valódi hosszú távú befektetést kínálva.

A Universal Robots gépei bármely olyan területen jó szolgálatot tesznek, ahol az emberi munka kiegészítésére, a biztonság növelésére van szükség. Ilyen módon a dán gyártó gépeit a logisztikában, az összeszerelési munkában, a nagy precizitást igénylő műanyaggyártásban, valamint az olykor veszélyes ragasztásban és hegesztésben is előszeretettel alkalmazzák.

A Universal Robotok egyszerre képesek hatékonyabbá tenni a tradicionális gyártási folyamatokat, valamint segíthetnek a vállalat szegmenseinek bővítésében. A cobotok gyorsak és hatékonyak, ugyanakkor olyan munkákat is képesek lehetnek elvégezni, amelyeket emberek nem, így alkalmazásukkal bármely gyártócég új piaci távlatokat nyithat.