Robotcellák

A robotcellák vagy robotizált cellák olyan, mechanikailag elhatárolt, moduláris felépítésű térrész, amelyekben a telepített robotok a munkaterület többi részétől jól elkülönülten, biztonságos módon képesek a hatékony munkavégzésre. A robotcellák használatának célja a teljes munkafolyamatok teljesítményének maximalizálása, valamint az ismétlődő feladatok elvégzésének felgyorsítása és leegyszerűsítése.

Az automata robotcellák legfőbb jellemzője a nagyfokú autonómia, hiszen működésük akár minimális felügyelettel is szavatolható, így a termelékenységet nem fogják vissza az emberi munkaerő jelentette korlátok. A robotcellák képesek a monoton, ismétlődő vagy veszélyes munkafolyamatokat is nagy hatékonysággal, folyamatosan végezni, éppen ezért minden gyártással vagy éppen összeszereléssel foglalkozó vállalat számár komoly, jól megtérülő, hosszútávú befektetést jelenthetnek.

Milyen területeken hasznosíthatók a robotcellák?

A robotcellák számtalan üzem mindennapi munkáját segíthetik, többek között:

  • Az összeszerelő munkákban
  • A nehéz súlyok rakodása során
  • Raktározási feladatok elvégzése során
  • Hegesztési feladatok elvégzésében
  • Festés, ragasztás esetén

A robotcella rendkívüli előnyei

Az automatizációnak köszönhetően a robotok működése gyors, precíz és rendkívül megbízható, függetlenül attól, hogy milyen feladat végrehajtására van szükség. A robotcellák alkalmazása mindemellett rendkívül rugalmas is, hiszen az adott feladatok részletei igény szerint újraprogramozással változtathatók anélkül, hogy a cellák struktúráját, mechanikáját kéne átalakítani.

Éppen ezért egy robotcella képes alkalmazkodni a folyamatos technikai fejlődés, illetve a piaci és megrendelői elvárások okozta változásokhoz. Amennyiben mégis alkatrészcsere vagy nagyobb változtatás kell a működés optimalizálásához, úgy a robotcellák átalakítása egyszerű, gyors és költséghatékony.

Robotcella

Biztonságos megoldás

A robotcellák alkalmazása azért is rendkívül népszerű, mert nem pusztán az automatizáció hatékonyságát képesek növelni, de egyértelmű határvonalat képezve a munkaterülettől maximalizálják a biztonságot, megvédve a robot közelében dolgozó embereket az esetleges sérülésektől. A robotok igény szerint kétféleképpen lehetnek képesek védelmet biztosítani:

  • Fizikai határvonallal: a robotcellát egy fém felépítmény vesz körbe, amelybe kizárólag egy biztonságos ajtón keresztül lehet belépni a robot deaktiválása után.
  • Lézeres védelemmel: a robotcellát fel lehet szerelni olyan lézeres szenzorokkal, amelyek képesek érzékelni a cellán belüli mozgást, így amennyiben emberi mozgást detektálnak, lelassítják vagy leállítják a munkavégzést a balesetek elkerülése érdekében.

Miért használjon Ön is robotcellákat?

Hatékonyság és konzisztencia

Az automata vagy kollaboratív robotokkal felszerelt robotcellák több munkaóra elvégzésére képesek, és kisebb hibaszázalékkal dolgoznak, mint az emberek. A robotcellák használta esetén biztos lehet benne, hogy minden munkafolyamat minősége megegyezik majd az egyes ismétlések során – még komplexebb feladatok esetén is.

Költséghatékony működés

A robotcellák egyszeri befektetést jelentenek, hiszen az egyes robotok hosszú ideig kínálnak magas minőségű munkát. Járulékos költségként mindössze a gépek energiaigényével, illetve az időszakos karbantartással kell számolni.

Biztonság

A különböző robotcellák segítségével lehetőség van olyan feladatok ellátására is, amelyek az emberek számára túl veszélyesek lehetnek. Legyen szó mérgező vegyszerekkel való munkáról, nehéz tárgyak mozgatásáról vagy más veszélyes gépi műveletekről, a robotcellák használatával minimalizálhatja a balesetek előfordulásának esélyét.

LÉPJEN ELŐRE!

Teremtsük meg közösen az ugrásszerű növekedés, a hatékonyságnövelés, kapacitásbővítés lehetőségeit a legmodernebb automatizálási megoldásokkal!

Nézze meg ajánlatunkat!