Csúcstechnológiás robotok az idei Mach-Tech-en

Csúcstechnológiás robotok az idei Mach-Tech-en

 

Idén május 9-12 között rendezték meg a Mach-Tech kiállítást kifejezetten az ipari szektor résztvevői számára.

A kollaboratív robotok piacán éllovas Universal Robots elsőszámú közép-európai partnerével, a B&O Engineering Kft-vel közösen mutatta meg saját fejlesztésű, egyedi robotjait.

A kétévente megrendezésre kerülő Mach-Tech expó idén teltházzal dübörgött: 14 ország több mint 420 kiállítója több ezer négyzetméteren demonstrálta ipari megoldásait.

Az Universal Robots és B&O Engineering közös standját meglátogatók bepillanthattak a robottechnológia legújabb fejlesztéseibe, és működés közben vehették szemügyre a világmárka UR3, UR5 és UR10 típusú korobotjait.

A bemutatott hattengelyes robotalkalmazásoknak fő előnye az univerzális felhasználhatóság: tökéletesen alkalmasak anyagmozgatásra vagy komplexebb technológiai műveletek végrehajtására egyaránt.

Az Universal Robots kollaboratív robotjait előszeretettel használják olyan meghatározó iparágak, mint az autóipar, élelmiszeripar, csomagolástechnika és egészségipar, hiszen az új generációs, könnyű robotok szorosan együttműködnek az emberrel, egyfajta asszisztensként szolgálnak az egyes munkafolyamatok elvégzése során. A robotok tökéletesen teljesítik a kényelmetlen, monoton, túl aprólékos vagy veszélyes feladatokat, ráadásul jelentősen alacsonyabb hibaaránnyal. A kollaboratív robotoknak köszönhetően lényegesen növelhető a munkatársak munkahelyi komfortérzete, továbbá a robotok gyors és pontos munkavégzésével nyert időt más pl.: minőségellenőrzési feladatokra, értékteremtésre fordíthatják a robotokkal együttműködő kollégák.

A korobotok alkalmazása ma már nemcsak a multik kiváltsága, számos kis- és középvállalkozás is felismerte, hogy a munkafolyamatok automatizálásával jelentősen növelhető a hatékonyság és a termelékenység, ami hosszútávon hozzájárul a vállalkozás versenyképességének javításához.

„Jelenleg is több mint száz robotos applikációnk fut Európa-szerte leginkább nagyvállalatoknál, de a hazai kkv-k számára is szignifikáns kitörési pontot jelent a robottechnológiával történő automatizáció” – mondta Borsos Balázs, a B&O Engineering Kft. ügyvezetője.